Αφοπλίζουν προδοτικά την χώρα και ζητάνε Γαλλική βοήθεια για την Τουρκία?
Αφοπλίζουν προδοτικά την χώρα και ζητάνε Γαλλική βοήθεια για την Τουρκία?
Πριν λίγες μέρες η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε με την Γαλλική Γερουσία και συγκεκριμένα με την αντίστοιχη Διαρκής Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η Ελληνική βουλή δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της απολύτως τίποτα ,ούτε τα πρακτικά αλλά ούτε και το βίντεο της συνεδρίασης σε αντίθεση με την Γαλλική Γερουσία η οποία έχει αναρτήσει και την αναλυτική συζήτηση και το βίντεο της συνεδρίασης.
Ξεχνάνε οτι και η Γαλλία ήταν μία απο τις συμμαχικές χώρες που αρνήθηκε να παραλάβει με τα πλοία της τους Έλληνες της Σμύρνης?
Τα αμερικανικά, τα βρετανικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά πλοία έλεγαν στους πρόσφυγες ότι μπορούσαν να πάρουν μόνο δικούς τους στα σκάφη και τότε παρέμειναν οι ταπεινοί Ιάπωνες για να αποδείξουν την ευσπλαχνία τους προς τους πρόσφυγες.
Η ιστορία και τα γεγονότα μας έχουν δείξει οτι οι Γάλλοι ουδέποτε μας εχουν βοηθήσει !!!!!!!
Και τώρα ερχόμαστε στους δικούς μας προδότες πολιτικούς που ενώ βλέπουν να αφοπλίζεται η χώρα τόσους μήνες τώρα κανείς δεν αντιδρά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τι κάνουν?
Είναι αισχρό να έχουμε προστριβές με την Τουρκία για εσωτερική-εξωτερική κατανάλωση και η κυβέρνηση-βουλή να στέλνει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και σε ξένες χώρες.
Που είναι η αντιπολίτευση που έπρεπε να ειχε κατεβάσει σε Πανελλαδική απεργία για το θέμα κυρώσεων του αφοπλισμού της χώρας?
Τελικά είναι όλοι τους προδότες και εκτελούν εσχάτη προδοσία?
Για αυτό ζητούν συνεδριάσεις με τις αντίστοιχες Διαρκής Επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής άμυνας απο 7 χώρες για να ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας?
Το κάνουν αυτό για να μην καταλάβει ο κόσμος την προδοσία που ετοιμάζουν? Μια νέα Κύπρος εξελίσσεται?
Για να μην καταλάβουν οτι έχουν αφήσει γυμνή την χώρα από στρατιωτικό εξοπλισμό?
Για να μήν τους κράξει η αντιπολίτευση η ανύπαρκτη?Αφού και εκείνη συμμετέχει στην προδοσία!!!!!
Άλλωστε το είχε πει ο Πρόεδρος του πολιτικού φορέα Ελλήνων Συνέλευσις Αρτέμης Σώρρας ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ 19/5/2018
Η Εσχάτη Προδοσία είναι γεγονός απο όλα τα κόμματα !!!!!!!
Διαβάστε όλη την συζήτηση απο την κοινή συνάντηση με την
Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής όπως είναι δημοσιευμένη από την Γαλλική Γερουσία.
Κοινή συνάντηση με την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Κυρίες και κύριοι, μέλη της Βουλής, αγαπητοί μου συνάδελφοι, καθώς αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, θα αφήσω τον Πρόεδρο Γκιουλέκα να ξεκινήσει.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. – Χαιρετίζω τους συναδέλφους μας στο Παρίσι, και πιο συγκεκριμένα τον κ. Cambon. Τον ευχαριστώ που αποδέχτηκε την πρόσκληση της επιτροπής μας να συζητήσει τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Τουρκίας.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Αγαπητέ Πρόεδρε Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, σας ευχαριστώ για αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτήν την ανταλλαγή, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σημαντικής γαλλοελληνικής στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. Όπως όλοι οι συνάδελφοί μου, είμαι ιδιαίτερα δεμένος με αυτόν τον διακοινοβουλευτικό διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, που είναι ο πιο πιστός μας σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι συζητήσεις μας εμπλουτίστηκαν από την επίσκεψη και το έργο των δύο εισηγητών μας, της Catherine Dumas και της Isabelle Raimond-Pavero. Η επιτροπή μας ενέκρινε την έκθεση των δύο συναδέλφων μας για τον επανεξοπλισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θα σας αφήσουμε πρώτα να παρουσιάσετε το τεταμένο γεωστρατηγικό πλαίσιο με τη γείτονά σας, την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον νέο Τούρκο πρέσβη στο Παρίσι.
Θα συζητήσουμε επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να ανταλλάξουμε τις αναλύσεις μας και να χαιρετίσουμε την πραγματικά ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική επίθεση. Περισσότερο από ποτέ, οι Ευρωπαίοι πρέπει να κινητοποιηθούν και να ενωθούν μπροστά σε ένα ασταθές πλαίσιο.
Κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. – Η κατάσταση είναι εξαιρετική, αφού συναντήσατε τον Τούρκο πρέσβη στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, θα συμπληρωθεί σύντομα ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εισβολή αυτή καταδικάστηκε από την Ελλάδα, η οποία τάχθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Ουκρανίας στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλισμό στο πλαίσιο της στρατηγικής που υιοθέτησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τα σύνορα της χώρας μας, τα οποία συμπίπτουν με τα σύνορα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εξακολουθούμε να είμαστε αγκυροβολημένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Έτσι η χώρα μας αγωνίζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, σεβόμενη τις συνθήκες από τις οποίες πηγάζουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της χώρας μας και των γειτονικών χωρών. Επιπλέον, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε όλα όσα απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δυστυχώς, η Ελλάδα δέχεται πλέον καθημερινές απειλές από την Τουρκία κατά της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας για περισσότερα από δύο χρόνια. Ο κ. Ερντογάν και οι υπουργοί του απειλούν ανοιχτά καθημερινά την Ελλάδα, προκειμένου να την αποτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα νόμιμα δικαιώματά της όσον αφορά την επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Προωθούν επίσης έναν οθωμανικού τύπου ρεβιζιονισμό – επιτρέψτε μου να τον χαρακτηρίσω έτσι – προσπαθώντας να τροποποιήσουν τις ισχύουσες συνθήκες. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα αναφέρθηκε στην «ανάγκη» αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε ακριβώς πριν από εκατό χρόνια, το 1923.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με ψυχραιμία και με συνεχή μέριμνα να ενισχύσει την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού.
Αγαπητοί συνάδελφοι από το Παρίσι, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε εντάσεις. Ωστόσο, είμαστε προσκολλημένοι στα δικαιώματά μας και την εθνική μας κυριαρχία, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού προς τη Γαλλία, η οποία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές, με πράξεις και όχι μόνο με λόγια. Αυτή η πολύ στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας επιβεβαιώθηκε από τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη πριν από αρκετούς μήνες. Αυτό προβλέπει την αμυντική βοήθεια της μιας ή της άλλης χώρας σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.
Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζουμε να υπογράφουμε συμφωνίες και να εξοπλίζουμε τις δυνάμεις μας, προς αποφυγή κάθε κινδύνου. Τα γαλλικά Rafales πετούν τώρα με τα ελληνικά χρώματα και λάβαμε το πρώτο μέρος ολόκληρης της παραγγελίας που δώσαμε. Επιπλέον, τρεις γαλλικές φρεγάτες βρίσκονται υπό κατασκευή για την ενίσχυση του ελληνικού ναυτικού.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Σας ευχαριστώ για αυτήν την πρώτη παρουσίαση, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να επιβεβαιώσω την υποστήριξη της Γαλλίας προς εσάς: έχουμε υπογράψει συμβόλαια με την Ελλάδα για την παράδοση δεκαοκτώ Rafales και τριών φρεγατών FDI, οι τελευταίες υπό κατασκευή και λαμβανόμενες από τον ρυθμό κατασκευής που έπρεπε να αποκτήσει ο υπήκοος του πολεμικού ναυτικού για τον στόλο του. Η προσπάθεια, βλέπετε, είναι μεγάλη.
Θα πρόσθετα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που επωφελείται από τις περισσότερες επισκέψεις του Γαλλικού Ναυτικού, τριάντα επτά πέρυσι: είμαστε δίπλα σας. Κατά τη διάρκεια της αρκετά τεταμένης ακρόασης που διοργανώθηκε εδώ την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο πρέσβη, δεν παραλείψαμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη κατευνασμού της ανατολικής Μεσογείου και να διασφαλίσουμε ότι οι διεθνείς συνθήκες, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με το δίκαιο της θάλασσας, εφαρμόζονται αυστηρά.
κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας . – Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την παράδοση του Rafale, που θα εξασφαλίσει την άμυνα του ελληνικού ουρανού.
Δίνω τον λόγο στον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, πρώην Υπουργό, εκ μέρους της «Νέας Δημοκρατίας».
κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος . – Ως διδάκτωρ ιστορίας, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η ιστορία δεν μπορεί να περιοριστεί σε λέξεις γραμμένες σε βιβλία που προορίζονται για τα ράφια των βιβλιοθηκών: η ιστορία είναι ζωντανή και τα γεγονότα που τη συνθέτουν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως αναφορές για το μέλλον. Από αυτή την άποψη, ως βουλευτές, ευθύνη μας είναι να το πούμε όπως είναι.
Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε σε ένα νησί, την Κύπρο, το μισό έδαφος του οποίου είναι πλέον κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγο αργότερα ο στρατός του Αιγαίου τοποθετήθηκε από την Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά και έδρευσε στη Σμύρνη. Το 1983, το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1995, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να θεωρήσει ως casus belli κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και επομένως να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα σε απόσταση έως και 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της. και ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να ακολουθεί αυτή την απόφαση. Η Τουρκία, ωστόσο, έχει πάει η ίδια μέχρι και 12 μίλια από τις ακτές της, στη Μαύρη Θάλασσα, παρόλο που δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το 1996 έγινε εισβολή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στο νησί των Ιμίων. Το 2018 αναπτύχθηκε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας: πολλοί Τούρκοι σχολιαστές ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα, με τα 10 εκατομμύρια κατοίκους της, αποτελεί κίνδυνο για την Τουρκία, η οποία έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους. 84 εκατομμύρια… Η Τουρκία τότε προσπαθεί να επεκτείνει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας μέσω του μνημονίου συνεννόησης που υπογράφηκε με τη Λιβύη, το οποίο καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά την υποχρέωση κάθε χώρας να υπερασπίζεται τα εθνικά της δικαιώματα, παραπέμπω όλους στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Cambon είπε ότι ο Τούρκος πρέσβης είχε αναφέρει, προς λύπη του, τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, αλλά προβλέπεται ξεκάθαρα, στο άρθρο 51, ότι καμία διάταξη αυτού του χάρτη δεν μπορεί να προσβάλει το φυσικό δικαίωμα της αυτοάμυνας σε περίπτωση ότι ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών είναι αντικείμενο ένοπλης επίθεσης.
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο Υπουργός Άμυνας του, ο κ. Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλοι εξέχοντες Τούρκοι πολιτικοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα επαναλαμβάνοντας μια φράση κλισέ: «Θα έρθουμε ένα βράδυ. », που σημαίνει όχι ότι θα μας επισκεφτούν για ένα ποτήρι ρακή, αλλά ότι μια μέρα θα κάνουν εισβολή… Αυτό ακριβώς προσπάθησε να κάνει η Τουρκία στον ποταμό Έβρο, οργανώνοντας μετανάστες και πρόσφυγες που ήθελαν να πάνε στο Δυτικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας τα ως όπλα για να παραβιάσουν τα σύνορά μας.
Ευτυχώς, όλα τα κράτη ήταν στο πλευρό μας, δηλαδή στο πλευρό της ειρήνης και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα. θέλει μόνο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειάς της. Προς αυτή την κατεύθυνση δρα η Γαλλία, όπως αποδεικνύεται από τη συμφωνία που υπέγραψε η Μ.Μ. Μακρόν και Μητσοτάκης. Και η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο ως ατμομηχανή, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κληρονόμησαν από τη Γαλλική Επανάσταση.
κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας . – Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ποτέ ότι η αποκατάσταση της δημοκρατίας ήρθε από το Παρίσι, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εξόριστος στη Γαλλία και που αργότερα θα γινόταν Πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέστρεψε στην Ελλάδα με το ιδιωτικό αεροπλάνο ντ’ Εστέν του Βαλερί Ζισκάρ τον Ιούλιο. 1974, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Εκφράζουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στη Γαλλία για τη βοήθεια και την υποστήριξη που μας παρείχε πάντα.
κ. Christian Cambon, Πρόεδρος . Χαιρετίζω τον Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Γαλλία, Δημήτριο Ζεβελάκη, με τον οποίο έχουμε στενή και πολύ φιλική σχέση.
Δίνω τον λόγο στην κα Catherine Dumas, εξ ονόματος της ομάδας Les Républicains.
Η κυρία Αικατερίνη Δουμάς . – Ευχαριστώ τους προέδρους των δύο επιτροπών μας για αυτή τη συνάντηση, η οποία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ σε μια δύσκολη περίοδο μεταναστευτικής, οικονομικής και στρατιωτικής κρίσης.
Τον Αύγουστο του 2022, ταξίδεψα σε Ελλάδα και Κύπρο με τη συνάδελφό μου Isabelle Raimond-Pavero στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας έκθεσης για τον επανεξοπλισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, μια έκθεση που έκτοτε εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή μας. Δεδομένοι από Έλληνες βουλευτές, συζητήσαμε τη στρατηγική εταιρική σχέση που ενώνει τις δύο χώρες μας για συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Μπορέσαμε να παρατηρήσουμε πώς η ατμόσφαιρα στην Αθήνα προκαλούσε άγχος και να μετρήσουμε πόσο πιθανόν να ξεσπάσει μια περιφερειακή, ακόμη και παγκόσμια, σύγκρουση ανά πάσα στιγμή. Η Τουρκία αυξάνει τις προκλήσεις εναντίον σας: εχθρική ρητορική, παραβιάσεις του εναέριου χώρου, μη σεβασμό των θαλάσσιων συνόρων. Επιβεβαιώνετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλιμάκωση της έντασης σε αυτόν τον τομέα;
Φοβάστε μια εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά σας; Πιστεύετε ότι η Ευρώπη διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο κίνδυνο;
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν δέκα μήνες μετά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας , πώς αξιολογείτε την τρέχουσα ανάπτυξη νέων μέσων υπέρ μιας Ευρώπης της άμυνας, όσον αφορά την ικανότητα συγκεκριμένα?
Κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. – Δίνω τον λόγο στον κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, για τον Σύριζα.
κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος. – Έχουμε μια σχέση με τη Γαλλία που δεν είναι μόνο στρατηγική, αλλά και ιστορική. Όταν το κόμμα μου, ο Σύριζα, ήταν στην εξουσία, ανέπτυξε αυτή τη σχέση. Σκέφτομαι την κοινή διακήρυξη του 2015 και τον οδικό χάρτη της στρατηγικής μας σχέσης του 2016. Βλέπουμε στη Γαλλία όχι μόνο σύμμαχο, αλλά και παράδειγμα για ελευθερίες, δικαιώματα, ακόμη και επαναστάσεις στην Ευρώπη. Συνεπώς, η συζήτησή μας δεν βασίζεται αποκλειστικά σε κοινά συμφέροντα: πρέπει επίσης να είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε κοινές αρχές.
Η Τουρκία δεν παραβιάζει απλώς τα δικαιώματα της Ελλάδας. παραβιάζει επίσης τα δικαιώματα της Κύπρου, του Ιράκ και άλλων χωρών, εγκαθιστώντας στρατιωτικά στρατεύματα κατοχής και συμμετέχοντας σε πολέμους, άμεσα ή έμμεσα, όπως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταδεικνύοντας έτσι την περιφρόνηση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Οι επιθετικές δραστηριότητες της Τουρκίας προς την Ελλάδα πρέπει να περιοριστούν. Αυτό δεν αφορά μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Γαλλίας: αφορά την ειρήνη στην Ευρώπη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας. Βλέπουμε μια κλιμάκωση, ακόμη και σε διπλωματικό επίπεδο, με απειλή για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά μας. Βλέπουμε επίσης υπερπτήσεις του εναέριου χώρου μας και παραβιάσεις της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας, καθώς και εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων.
Κατά την άποψή μας, η Τουρκία πρέπει να αναγκαστεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να κληθεί σε διάλογο με την Ελλάδα. Ακόμα κι αν είναι απαραίτητο να έχουμε τον απαραίτητο οπλισμό για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, δεν είναι προς το συμφέρον καμίας από τις δύο χώρες μας να μπει σε κούρσα εξοπλισμών.
Ο συνάδελφός μας ανέφερε την ευρωπαϊκή άμυνα. χρειαζόμαστε επίσης μια κοινή εξωτερική πολιτική. Η Ευρώπη έχει κοινά πλεονεκτήματα, αλλά χρειάζεται επίσης μια κοινή φωνή. Δεν πρέπει να είναι, στις εξωτερικές της υποθέσεις, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική σε σχέση με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ). Το θέλουμε ως Ευρωπαίοι και ως Έλληνες, γιατί το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας εγγυηθεί την ειρήνη. Πράγματι, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία έχει μεγαλύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον από τη χώρα μας – πρέπει επομένως να μπορεί να αμυνθεί.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι παράδειγμα σύγκρουσης χωρίς διέξοδο. Δεν υπάρχει πρωτοβουλία για ειρήνη. Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης απειλούνται από την παράταση αυτού του πολέμου. Σκέφτομαι την υποβάθμιση της θέσης της ηπείρου μας σε οικονομικό επίπεδο σε σχέση με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την κλίση μας να γίνουμε τρίτος διεθνής πόλος έλξης.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Δίνω τον λόγο στην κ. Hélène Conway-Mouret, πρώην υπουργό, της Ομάδας των Σοσιαλιστών, Οικολόγων και Ρεπουμπλικανών.
Κυρία Hélène Conway-Mouret . – Η Ομάδα μου συμμερίζεται τις ερωτήσεις του Προέδρου Cambon και της συναδέλφου μας Catherine Dumas σχετικά με τη στρατηγική και στρατιωτική εταιρική σχέση, σχετικά με την προνομιακή διμερή μας σχέση. Δεν ξεχνάμε ότι, το 2013 και το 2014, η Γαλλία είχε παίξει ουσιαστικό ρόλο αλληλεγγύης ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Η γεωγραφική σας θέση σας δίνει έναν προνομιακό σύνδεσμο με την ήπειρο και τη Μεσόγειο. Ποιες είναι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στη γεωπολιτική εξέλιξη των Βαλκανίων; Έχει αλλάξει η αντίληψή σας για την ένταξη αυτών των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου;
Εφόσον έχετε ισχυρό δεσμό με τα Βαλκάνια, ποια είναι η μεσογειακή σας πολιτική; Πρέπει να ξαναρχίσουμε την πολυμερή διαδικασία της Βαρκελώνης, για να προχωρήσουμε προς μια κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη Μεσόγειο, η οποία δεν υπάρχει ακόμη;
Κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. – Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ένωσης της 13ης Δεκεμβρίου του περασμένου Δεκέμβρη σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρώπης, με ευνοϊκή γνώμη για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Είμαστε υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς επιφυλάξεις.
Υποστηρίξαμε την ιστορική απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Μολδαβία και την Ουκρανία, διότι η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την προσέγγιση μεταξύ αυτών των χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η υπογραφή του καθεστώτος σύνδεσής τους με την Ένωση έλαβε χώρα υπό την Ελληνική Προεδρία, το 2014.
Καλώ τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, πρώην υπουργό, για την ομάδα Πασόκ.
κ. Ανδρέας Λοβέρδος. – Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στα Βαλκάνια. Η Ουκρανία είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και οι εξελίξεις που βιώνει αναπόφευκτα μας επηρεάζουν. Κατά την άποψή μου, οι αναταραχές που υπάρχουν στα Βαλκάνια -η τελευταία κρίση, που ήταν πολύ επικίνδυνη, χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις του να είναι σε πλήρη ετοιμότητα – συνδέονται με τον πόλεμο. στην Ουκρανία.
Πρέπει λοιπόν να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Συμφωνώ με τον κ. Κατρούγκαλο: δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ειρηνευτική πρωτοβουλία. Επιπλέον, μια ειρηνευτική διαδικασία που εμφανίζεται τώρα θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία κέρδισε. Αλλά αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος: η Ρωσία πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο. Η πολιτική τάξη και ο ελληνικός λαός ήταν από την αρχή εναντίον αυτής της ρωσικής εισβολής, παράνομη, αδικαιολόγητη και που οδήγησε στην κατοχή ουκρανικών εδαφών. Ο ελληνικός λαός λοιπόν τάσσεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αν και οι συνέπειες του πολέμου είναι ορατές στη χώρα, ιδιαίτερα στο κόστος ζωής.
Η Τουρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεν είναι γενικό πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής όπως γνωρίζουν όλες οι χώρες: ένας από τους γείτονές μας μας απειλεί με πόλεμο! Στον διεθνή Τύπο, ειδικά στο Politico , πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρονται σε αυτό το πρόβλημα και αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο για να σώσει το δέρμα του από εκλογική άποψη. Οι συντάκτες αυτών των άρθρων ισχυρίζονται ότι δεν είναι απίθανο, μέχρι τις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2023, να βιώσουμε ένα επεισόδιο πολέμου ή ένα επεισόδιο στα σύνορα. Ο Ερντογάν ενεργεί ανοιχτά προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτήν την πραγματικότητα. Δεν έχουμε μονομερή εξωτερική πολιτική. Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, αλλά βρισκόμαστε υπό την απειλή πολέμου από μια γειτονική χώρα, κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τέταρτος Τουρκικός Στρατός αναπτύσσεται κατά μήκος των συνόρων μας… Πρέπει να γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι Γάλλοι γερουσιαστές, κάτω από ποια απειλή ζούμε και πρέπει να είστε προσεκτικοί στις επιθετικές συμπεριφορές της Τουρκίας τους επόμενους έξι μήνες.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Επιτρέψτε μου να σας καθησυχάσω, κύριε: είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και θέλουμε η συνεργασία μας να είναι όσο το δυνατόν πιο πυκνή.
Δίνω τον λόγο στον κ. Jacques Le Nay, για την ομάδα Union Centriste.
κ. Ζακ Λε Νε . – Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία στο Αιγαίο;
Η αμυντική σας βιομηχανία έχει υποστεί πολλές αποεπενδύσεις τα τελευταία χρόνια. σε τι κατάσταση είναι σήμερα; Ποιες αδυναμίες εντοπίζετε;
Κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. – Προφανώς είμαστε υπό την επιρροή του πολέμου στην Ουκρανία. Πρέπει να καταδικάσουμε τη ρωσική εισβολή, αλλά κυρίως να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, ώστε η Ρωσία να μην πετύχει τους στόχους της. Αυτή η χώρα προσπαθεί να παραβιάσει τις διεθνείς συνθήκες και υπονομεύει την ουκρανική κυριαρχία. Όπως είπε ο συνάδελφός μας, αυτό οδηγεί σε συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και απειλές πολέμου, κάτι που δεν είναι καλό για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δίνω τον λόγο στον κ. Αντώνιο Μυλωνάκη, για το κόμμα Ελληνική Λύση (Ελληνική Λύση).
κ. Αντώνιος Μυλωνάκης – Μιλήσαμε για το τι περνά η Ελλάδα, στο επίκεντρο του τουρκικού επεκτατισμού. Γαλλία και Ελλάδα διατηρούν πολύ καλές σχέσεις. Η μεσογειακή μας πολιτική συνδέεται με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο τουρκικός ρεβιζιονισμός είναι υπερβολικός και απειλεί την Ελλάδα μέσω τρομοκρατικών ομάδων ή casus belli στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο. Ζητάμε απτή υποστήριξη από τη Γαλλία. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών: η Ελλάδα έχει αγοράσει Rafales και φρεγάτες για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Σας ζητάμε να είστε σαφείς στις ομιλίες σας με τον Ερντογάν. Δεν πρέπει να συνεχίσει να τρομοκρατεί στα λόγια και να απειλεί μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να τον χτυπήσει με τις ρουκέτες του! Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Όλες οι χώρες πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτή τη στάση. Πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε την ακεραιότητα των Ελληνικών και Κυπριακών Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Η Ελλάδα είναι ένας ενεργειακός κόμβος που μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να έχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο για πολλά χρόνια. Έχουμε σχέδια μεταφοράς υγρού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη, περνώντας από τη νότια Κρήτη. Η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024 και οι οικονομίες μας θα πέφτουν κατακόρυφα.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Σας ευχαριστώ για αυτές τις λεπτομέρειες σχετικά με τις ελληνικές πρωτοβουλίες για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ενέργεια. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με το Ισραήλ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δίνω τον λόγο στον κ. André Gattolin, εξ ονόματος της ομάδας RDPI.
κ. André Gattolin . – Σας ευχαριστώ για τις μαρτυρίες σας και αυτές τις υπενθυμίσεις των ισχυρών δεσμών που ενώνουν Ελλάδα και Γαλλία. Οι γαλλικές πολιτικές θέσεις των τελευταίων πενήντα ετών είναι εκεί για να το μαρτυρούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της επιτροπής που υπενθύμισε τον ρόλο που έπαιξε ο Valéry Giscard d’Estaing υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σχέση μας είναι σίγουρα συναισθηματική, ακόμη και ρομαντική, πολιτιστική, αλλά η πραγματικότητα των γεγονότων είναι εκεί: τον Σεπτέμβριο του 2021, υπογράψαμε μια συμφωνία συνεργασίας, ασφάλειας και άμυνας.
Πέρυσι, χάρη στις προσπάθειές του, η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα ενισχυμένης επιτήρησης που είχε τεθεί σε εφαρμογή την εποχή της ελληνικής κρίσης χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Τότε, ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν ήταν το υπερβολικό ποσό των στρατιωτικών δαπανών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μόνο λογιστική διαχείριση. Από εδώ και πέρα, υπάρχει μια γεωπολιτική αφύπνιση: όλοι ονειρεύονται αμυντικές επενδύσεις ίσες με τις δικές σας. Υπάρχουν πολλά θέματα στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά γύρω από την Κύπρο.
Αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Sanchez για να υπογράψει συνθήκη φιλίας και συνεργασίας. Είναι η τρίτη διμερής συνθήκη αυτού του τύπου με ευρωπαϊκή χώρα, μετά την ιστορική συνθήκη που υπογράφηκε με τη Γερμανία το 1963 και αυτή του Quirinal, με την Ιταλία, το 2021. Θα ήταν εξαιρετικά επωφελής, πέρα από την κοινή μας ιδιότητα μέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, ότι εξετάζουμε την υπογραφή μιας γαλλοελληνικής συνθήκης φιλίας και συνεργασίας σε τομείς αρμοδιοτήτων που δεν εμπίπτουν εξ ολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. – Πρέπει όλοι να αναλάβουμε έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο, να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πνεύμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), που ονειρεύονταν μια πολιτική παιδεία και όχι μόνο μια οικονομική, και διασφαλίζοντας μια πιο ενεργή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Το είδαμε με τη Γιουγκοσλαβία και τώρα με την Ουκρανία: οι θεσμοί μας πρέπει να είναι πιο ισχυροί.
Θα μιλήσει η κ. Σοφία Σακοράφα, για το πάρτι MéRA25.
Κα Σοφία Σακοράφα – Πρόσφατα, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μιλούν όλο και περισσότερο για την επιθετικότητα του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να το κάνουν για άλλα βίαια καθεστώτα όπως το Ισραήλ και η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2003, τρεις πρόεδροι – Jacques Chirac, Gerhard Schröder και Vladimir Poutine, δηλαδή δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – συμφώνησαν για την κυβέρνηση του Ιράκ μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν.
Η Γαλλία, αν και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαθέτει πυρηνικά όπλα. Πώς μπορούν να συμβιβαστούν αυτά τα δύο στοιχεία: η διεθνής δύναμη της Γαλλίας και η κατάσταση στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο;
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Διακυβεύεται η βιωσιμότητα των χωρών μας: Η Κύπρος κόπηκε στα δύο. Διαβάσαμε τη νέα στρατηγική του Προέδρου Μακρόν. Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Γαλλία για να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και πώς θα υποστηριχθούν οικονομικά αυτές οι προσπάθειες; Τα ερείπια παραμένουν ακόμη στην Αμμόχωστο, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, όπου υπάρχουν ακόμη όπλα, αλλά και όπου ζουν οικογένειες. Έχουμε υποχρέωση να βρούμε ένα έργο ελπίδας.
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει. Η τουρκική ζώνη επιρροής επεκτείνεται και η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν μας δίνει ελπίδες για πολλά. Τα αυταρχικά καθεστώτα ενισχύονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, κάτι που είναι προβληματικό. Οι δημοκρατικές αρχές πρέπει να καθορίζουν όχι μόνο την εσωτερική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Το γαλλικό πυρηνικό αποτρεπτικό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Είναι εγγύηση για τα ζωτικά μας συμφέροντα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα αυτό. Η ύπαρξή του είναι συναίνεση. Δυστυχώς, δεδομένου του πλαισίου, υπάρχει πραγματικό συμφέρον για τη Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να έχει αυτή την απόλυτη άμυνα που δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, παρά μόνο για να υπερασπιστούμε τα ζωτικά μας συμφέροντα.
Η Γαλλία δεν φείδεται προσπαθειών για να πολλαπλασιάσει όλες τις πρωτοβουλίες υπέρ του κατευνασμού στην ανατολική Μεσόγειο. Επαναλάβαμε στον Τούρκο πρέσβη ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί να είναι περιφερειακή δύναμη, αυτό πρέπει να γίνει με την οικοδόμηση της ειρήνης και όχι με τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων και την παραβίαση των διεθνών συνθηκών.
Δίνω τον λόγο στον κ. Pierre Laurent, εκ μέρους της ομάδας CRCE.
κ. Pierre Laurent . – Η πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης μεταξύ των δύο επιτροπών μας είναι ευπρόσδεκτη. Οι δύο χώρες μας, πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς, έχουν συμφέρον να συνεργαστούν σε θέματα ειρήνης και συλλογικής ασφάλειας. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σημαντικός εταίρος. Είναι μια ευαίσθητη πλάκα μεταξύ των Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.
Οι τρέχουσες ανησυχίες επικεντρώνονται σε αυτήν την περιοχή. Η κοινή μας δράση πρέπει, πέρα από την αμυντική συνεργασία, να επικεντρωθεί στην ειρήνη. Πρέπει να τερματιστούν τα επιθετικά σχέδια της Τουρκίας, να τηρηθεί το διεθνές και ναυτικό δίκαιο και να διασφαλιστεί η ελληνική κυριαρχία στα εδάφη και τα ύδατα για τα οποία είναι υπεύθυνη.
Οι δύο χώρες μας θα πρέπει να αναλάβουν μια πολιτική πρωτοβουλία για την κατάσταση στην Κύπρο. Μπορούν να ενεργήσουν έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακτήσει τον έλεγχο αυτού του ζητήματος, μια πιθανή πηγή έντασης στην Ευρώπη. Ομοίως, πρέπει να ξεκινήσουμε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, ώστε η Ουκρανία να ανακτήσει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτειά της.
Πρέπει να δράσουμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη στα Βαλκάνια, μια περιοχή που παραμένει ασταθής.
Η συμφωνία των Πρεσπών με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένας τρόπος διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατάσταση του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερη, όπως μας υπενθύμισε ο Τούρκος πρέσβης την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία έχει σημαντική θέση στο ΝΑΤΟ. Αυτό το πλαίσιο είναι επομένως ακατάλληλο για την επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας της Ελλάδας. Ας ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για ειρήνη και συλλογική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. – Εξαντλήσαμε όλα τα αιτήματα για ομιλία από τα διάφορα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως γύρω από έναν άξονα: την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό το ζητάμε όχι μόνο για εμάς, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι οι απειλές που αναφέραμε επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη.
Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά απειλεί ανοιχτά δύο χώρες μέλη της με πόλεμο: την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν ακόμη και όπλα στην Τουρκία, τα οποία χρησιμοποιεί για να απειλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν. Τέλος, πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας για να προχωρήσουμε.
Όλες οι χώρες πρέπει να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο. Βοηθήσαμε την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά ορισμένες χώρες είναι υποκριτικές σε σύγκριση με την Κύπρο. Από τη στρατιωτική εισβολή του 1974, το 40% του κυπριακού εδάφους έχει καταληφθεί παράνομα, παρόλο που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Είναι μια μαύρη κουκκίδα. Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ακόμη και το παράνομο κράτος της «Βόρειας Κύπρου».
Δίνω τον λόγο στον κ. Κωνσταντίνο Ζουράρι, βουλευτή του Σύριζα.
Κος Κωνσταντίνος Ζουράρις. – Η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα μου. Εκτίμησα πολύ το επίπεδο των συζητήσεων. Το σημερινό τουρκικό καθεστώς δεν είναι ρεβιζιονιστικό. Έχει περάσει πολύ αυτό το στάδιο: είναι ένα κράτος απατεώνων, ένα κράτος απατεώνων . Η εισβολή στην Κύπρο προκάλεσε 8.000 θανάτους. Η Ελλάδα υφίσταται συνεχείς επιθέσεις που έχουν τη μορφή αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στους εναέριους και θαλάσσιους χώρους μας. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες στέλνοντάς τους προς τα σύνορα του ποταμού Έβρου. Η Γαλλία πρέπει να θεωρήσει την Τουρκία ως ένα κράτος απατεώνας.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Ο λόγος δίνεται στον κ. André Guiol, εκ μέρους του RDSE.
κ. André Guiol . – Στις 22 Νοεμβρίου 2022, σκάφος προσάραξε στις ελληνικές ακτές με 500 μετανάστες. Η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από την Ένωση και τα κράτη μέλη της. Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, υπήρχε ανησυχία για διείσδυση τρομοκρατών στην Ελλάδα, τη Γαλλία ή την Ιταλία, σε ένα τεταμένο πλαίσιο με την Τουρκία. Πώς αντιμετώπισε την κατάσταση η Ελλάδα; Έχει τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την αλληλεγγύη;
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Κλείνοντας, δίνω τον λόγο στον κ. Guillaume Gotard, εκ μέρους του STRP.
κ. Γκιγιόμ Γκοντάρ . – Χαιρετίζω την πρωτοβουλία και τη σαφή γλώσσα της Ελλάδας σε σχέση με τη Μόσχα: η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε όπλα στην Ουκρανία και διαδραματίζει ισχυρό ρόλο σταθερότητας στην Ευρώπη, υπέρ της ειρήνης.
Η ουκρανική σύγκρουση έχει αλλάξει τις γεωπολιτικές διαμορφώσεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε θέματα ενέργειας. Η αποσύνδεση του ρωσικού φυσικού αερίου που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει στο προσκήνιο τη δυνατότητα διέλευσης φυσικού αερίου μέσω της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου προς το Ισραήλ και την Τουρκία που θα περνούσε από την Κύπρο και θα προτιμούσε να χρησιμοποιεί πλοία με τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου – διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων. Τι σχέσεις έχετε με το Ισραήλ και την Τουρκία σε ενεργειακά θέματα;
κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος . – Η Τουρκία δεν συμμετέχει στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Οι σχέσεις του με τον Πούτιν είναι άριστες. Ο Ερντογάν παρουσιάστηκε ως ειρηνοποιός, ενώ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και μοιάζει όλο και περισσότερο στον Πούτιν. Θυμηθείτε τις ρωσικές εισβολές στην Κριμαία και τη Γεωργία. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ανατολική Μεσόγειο, με έναν νέο Πούτιν. Μην ξεχνάτε τις απειλές εισβολής στην Ελλάδα.
Κος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. – Ας είμαστε ξεκάθαροι: η Ελλάδα δεν θέλει μια απομονωμένη Τουρκία. Θέλει μια Τουρκία που θα συμμετέχει με όλους τους γείτονές της στη διαφύλαξη της ειρήνης, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ουκρανία. Καλούμε όλους τους συνεργάτες μας να κάνουν το ίδιο. Οι Γάλλοι και οι Έλληνες συνάδελφοί μας έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα.
Πίσω από τα γεγονότα στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ κρύβεται η Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να είναι η μόνη χώρα που δημιουργεί προβλήματα και εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία και η Φινλανδία, που απειλήθηκαν μετά την ουκρανική εισβολή, θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί για την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει την πολιτική κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Ας μην ενθαρρύνουμε τον Ερντογάν να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο και να προδώσει περαιτέρω τα δημοκρατικά μας ιδανικά.
Ευχαριστώ τη Γαλλία, μια φίλη χώρα, και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Γερουσίας.
κ. Christian Cambon , Πρόεδρος . – Σας ευχαριστούμε για αυτήν την ανταλλαγή που μας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης σε ένα πλαίσιο αποδυνάμωσης των Βαλκανίων.
Επαναλαμβάνω επίσημα: η στήριξή μας στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στα λόγια. Σε περίπτωση κατάφωρης επίθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα θα προστατεύεται από το άρθρο 42 έβδομο εδάφιο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράφηκε με τη Γαλλία, η οποία ενισχύει σημαντικά τις σχέσεις μας σε ό,τι αφορά την άμυνα και την προστασία των συμφέροντα, γη και θάλασσα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.
Συμμεριζόμαστε τους φόβους σας για την αδικαιολόγητη τουρκική παρουσία σε ορισμένες χώρες. Ταξίδεψα στην κυπριακή πράσινη γραμμή. Στο Ιράκ είδα πόσο προχωρημένοι ήταν οι Τούρκοι, πάνω από 60 χιλιόμετρα εντός της εθνικής επικράτειας. Τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν αλλιώς. Η Τουρκία βλέπει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) παντού. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα, θα φταίει το PKK και αυτό θα δικαιολογούσε την ανάληψη δικαιωμάτων της Τουρκίας αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Η Γαλλία υπενθυμίζει συνεχώς στην Τουρκία να σέβεται τους διεθνείς κανόνες. Το 2019-2020, αυτό οδήγησε σε μεγάλες εντάσεις με αυτή τη χώρα. Διατηρούμε επαφή με την Τουρκία, αλλά οι Γάλλοι γερουσιαστές δεν εντυπωσιάστηκαν από τον Τούρκο πρέσβη και μίλησαν για τα δικαιώματα των γυναικών, τον σεβασμό και την ακεραιότητα των συνόρων, το ναυτικό δίκαιο, την τουρκική παρουσία στη Λιβύη και στο Ιράκ. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτή την πίεση.
Αυτές οι ανταλλαγές υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Καλώ τους Έλληνες συναδέλφους μας να μεταβούν στο Παρίσι για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, ως απάντηση στο καλωσόρισμα που έγινε στην αντιπροσωπεία μας το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα. Να είστε σίγουροι για τη στοργική φιλία και την υποστήριξή μας. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Γκιουλέκα για τη μεγάλη πρωτοβουλία του.
Αυτό το θέμα της ημερήσιας διάταξης αποτέλεσε το αντικείμενο βιντεοσκόπησης που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο στον ιστότοπο της Γερουσίας .
Η συνεδρίαση λήγει στις 12:40 μ.μ.
– Προεδρία του κ. Jean-François Rapin, Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, του κ. Christian Cambon, Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και του κ. François-Noël Buffet, Προέδρου της Επιτροπής Νομοθεσίας –
http://www.senat.fr/compte-rendu-commissions/20230116/etr.html#toc8
Δεν υπάρχουν σχόλια